Blogg

Gruppetimer med musikkinspirasjon fra forskjellige årstider!

attachment-5fe867095f46435143daf23b
Musikk og musikkbruk

Gruppetimer med musikkinspirasjon fra forskjellige årstider!

Hei, du fantastiske leser av inspartum-bloggen!

132446460_2795404457399147_5974346767662012144_n.jpg

I dette innlegget vil jeg dele noen av mine tips til hvordan du kan gi dine gruppetimer ekstra piff og «wow-effekt» gjennom året!

Litt kort om meg – jeg heter Benedikte Nesshaug og er utdannet faglærer i kroppsøving og idrettsfag. Min utdannelse er i Veiledningspedagogikk, Personlig trening og Organisasjon og ledelse. I dag har jeg en aktiv jobb som idrettsfaglærer og gruppeinstruktør på SATS. Som liten gikk jeg på dansing, og ble etter hvert dansetrener. Her tentes en gnist for gruppetrening. Jeg sertifiserte meg som Zumba-instruktør i 2009. Jeg ble bitt av basillen! Etter denne dagen ble sertifiseringene og kursing innen forskjellige gruppetimekonsepter mange. Alt fra tunge styrketimer med fokus på belastning og teknikk, høypuls og koreografi-timer, til rolige timer med fokus på mobilitet og avspenning.

Gruppetrening er stor del av mitt liv og jeg elsker det! Som instruktør ønsker jeg med mine timer å skape bevegelsesglede, gi energi, se svette og smilende medlemmer som har fått en «boost» i hverdagen.


MUSIKK SOM VERKTØY
Det mest effektive verktøyet vi har som instruktører er musikk! Uansett om det er en styrketime eller pulstime, så kan man bruke musikken for å styre intensitet og gi den energien man ønsker til sin time. En tung og hard låt til tunge løft, eller en rask og lystig låt til høypuls. Ja, musikken er et hjelpemiddel til treningseffekt. MEN den kan også brukes til så mye mer. Når du hører på en sang hører du på musikksjangeren, tempoet, teksten og rytmen. Dette gir oss automatisk noen assosiasjoner. Det kan være til trinn, følelser, minner, en film eller en årstid. Så hvorfor ikke bruke dette aktivt i designet av timen din! Her kunne jeg tatt for meg variasjon i sjanger, tempo og musikkoppbygging av en gruppetime, men jeg ønsker å gi dere tips og inspirasjon, som passer til mange ulike type gruppetimer.

ÅRSTIDER SOM INSPIRASJON
Mitt tips er å bruke musikk som inspireres av årstidene. Om våren og sommeren føles ting lettere og vi våkner med mer ny energi. På høsten og vinteren kommer mange høytider inn og dette kan brukes til å piffe opp dine gruppetimer.

Enten som en full tema-time eller som små «drypp», kan man gjennom året legge inn nye sanger hvor man har egne øvelser eller koreografier/trinn tilpasset sangen og årstiden. Dette skaper mer variasjon i timene dine i løpet av året, og kan gi en ekstra god stemning. Det å koble på en kjent sang som mange kjenner igjen og assosierer med en årstid/høytid, skaper godfølelsen!

Man kan også bruke tema-sangene med dens øvelser/koreografier gjennom flere år, da man kanskje bare har med sangene noen få ganger i en spesiell årstid, før man henter tilbake de sangene man i utgangspunktet hadde. Dette gir inntrykk av mer variasjon og nye koreografier og øvelser for medlemmene – uten alt for mye jobb for deg som instruktør.

Det er viktig å tenke gjennom hvilke sanger du bytter ut og inn, slik at timen holder seg til timebeskrivelsen og gir ønsket treningseffekt. Tenk gjennom hvor den valgte tema-sangen passer inn og hvor mange tema-sanger som kan legges inn. Mitt ønske med slike sanger er å lage en ekstra «Good feeling».

Det finnes selvfølgelig mange måter å legge opp dette, men jeg liker å legge ved en tema-sang i oppvarming, en som en «finisher», som siste pulssang eller styrkesekvens og en rolig tema-sang som nedtrapping/avspenning. Her får man en rød tråd, hvor man kan lage en ekstra god stemning fra starten til slutten av timen.

VÅR OG SOMMER: 
Det kommer ofte ut en del nye sanger mot sommeren, og gjerne det man kaller «sommer hits».
Her pleier jeg å bruke sangene litt lenger, og bytte ut litt etter litt fra våren til sommeren med flere lettere og energifylte sommerlåter. Dette for å få riktig stemning på timen. Her leter jeg etter sanger med litt lystig og «sexy vibe», for hvem liker ikke å drømme seg bort til litt salsa og gode toner ved stranden?

HØST OG VINTER: 
Her kommer en del morsomme høytider inn, som Halloween, jul og påske. I denne perioden liker jeg å overraske med nye sanger til høytidene. Her er et tips å bruke både nye sanger og gamle slagere, eller remixser med noen ikoniske trinn som medlemmene kjenner igjen. Dette da sangene ofte kun er på programmet et par uker. Da kan de slå seg løs til trinnene de kjenner. Som for eksempel «Thriller» til Halloween.

Under har jeg lagt ved mine siste «årstidsinspirerte» spillelister i håp om at du også kan ha glede av dem og finne noen favoritter du kan plukke ut i året som kommer!

Benedikte jule liste.png
Benedikte Summer liste.png

Husk at musikk er et hjelpemiddel, men det er du som er stjernen som skal spre bevegelsesglede til medlemmene. Gå inn i hver time godt forberedt, med et smil om munnen, overdrivelse og tenk at din energi skal smitte 🙂

Håper dette er til inspirasjon, lykke til med nye timer i 2021! Godt nytt år 🙂

//Benedikte Jakobsen Nesshaug